Većina u prehrambenoj industriji će reći da je glavna uloga održavanja u brzom otklanjanju zastoja i preventivnim aktivnostima kako do zastoja ne bi nikako ni došlo. I priča se uglavnom završava na tome. Međutim istina je sasvim drugačija:
Održavanje je mnogo važnije od navedenog a primjer je velika opasnost kada je u pitanju hrana a to je kontaminacija proizvoda. Dobro obučeno održavanje ima zadatak da sa HACCP timom definiše sve kritične tačke u procesu koje mogu da izazovu kontaminaciju. Međutim ono što druge službe često ne mogu jeste da urade nešto po tom pitanju osim što identifikuju problem. Tu na scenu stupa održavanje!
Sređivanje, čišćenje, farbanje, popravke, dorade dijelova kako bi se mogli koristiti u proizvodnji. Uklanjanje svega što može da ugrozi kvalitet, postavljanje mehanizama i brana koje će da čuvaju proizvod. Ugradnja, testiranje i puštanje u rad metal detektora, postavljanje raznih vrsta sita, magneta i magnetnih rešetki. Eliminacija svih vrsta improvizacija! Jer kao u drugim branšama gdje da se prebrodi određeni problem pribjegava se privremenim rješenjima. Kada je hrana u pitanju tu nema kompromisa. Ako materijal koji je u kontaktu sa hranom onda to mora biti nehrđajući čelik po svaku cijenu!
Nadalje u pogledu kontaminacije održavanje treba da se educira i da je upoznato sa činjenicom da u prehrambenoj industriji isključivo se koriste masti sa oznakom NSF. NSF masti koje imaju posebne certifikate za korištenje u prehrambenoj industriji. Dobra je praksa npr unificirati broj masti za podmazivanje tako da se koristi samo jedna i dvije vrste. Na slici ispod prikazana je jedna vrsta univerzalne masti za podmazivanje sa NSF certifikatom.
NSF mast univerzalna, odličan izbor u prehrambenoj industriji |
Druga važna tema u proizvodnji hrane jeste čistoća i organizacija radnog mjesta na siguran i efikasan način a da pri tome se spriječi bilo kakva kontaminacija proizvoda i prije samog početka proizvodnje. Dobra praksa koja se primjenjuje u proizvodnji jeste redovno generalno čišćenje i sređivanje mašina i pogona. Iako to djeluje kao pomalo ponižavajuće i može se gledati sa određenom dozom podsmjeha na aktivnosti čišćenja, u proizvodnji hrane to su vrlo važni zahvati kojima se pristupa vrlo ozbiljno i odgovorno.
Primjer iz prakse |
Osima čišćenja, dobra praksa u svim organizacijama koje se bave proizvodnjom hrane je i metodologija uređivanja radnog mjesta i radnih cjelina primjenjujući 5S metodu. 5S je akronim za 5 koraka kroz koje treba proći na sistematičan način kako bi organizovali radno mjesto efikasnije a sve je prikazano na slici ispod
5S koraci za organizaciju radnog mjesta. |
Benefiti od implementacije ovog sistema su mnogobrojne a izdvajam nekoliko:
radno mjesto postaje čisto i organizirano,
- povećava se produktivnost radnika
- povećava se kvaliteta rada,
- ostvaruju se uštede u troškovima rada
- smanjuje se vrijeme čekanja i traženja
- poboljšava se sigurnost rada,
- poboljšava se vrijeme reakcije radnika.
- Kontinuirana edukacija ljudi iz održavanja i upoznavanje sa najvažnijim trendovima po pitanju sigurnosti hrane
- Fokus na higijenu kako radnika tako i opreme na kojoj se obavljaju procesi
- Koristiti materijale i masti koje su preporučene za prehrambenu industriju.
- Kvalitetno vođenje magacina i rezervnih dijelova.
- Napraviti poseban plan održavanja za KRITIČNU opremu u procesu i držati se plana.
- Implementirati CMMS i digitalizaciju radnih naloga
- Kontinuirano pratiti progres i poduzimati korektivne akcije kako bi se proces poboljšavao.
- Najvažnije od svega su LJUDI! Voditi računa o ljudima je uvijek dobra praksa.